Skip to main content

Tentoonstelling Alan Turing

14 jun 2012
6 okt 2012
Europe/Amsterdam
Locatie, plaats: 
Centrum Wiskunde & Informatica, Science Park Amsterdam

Turing was een geniaal wiskundige en stond aan de wieg van het theoretische model van de computer. Hij was daarnaast een visionair, als een van de weinigen heeft hij voorzien wat de computer voor de mensheid zou gaan betekenen.

Als eerbetoon aan Alan Turing is er op het Centrum Wiskunde & Informatica op het Science Park Amsterdam een tentoonstelling te zien. In deze tentoonstelling staat de betekenis van Alan Turing als oorlogsheld, computerpionier en grondlegger van kunstmatige intelligentie centraal.

Op de tentoonstelling is onder meer een Enigma te zien, een Turingmachine van LEGO en computers die potvissen kunnen herkennen. De ontcijfering van de Enigma door Turing wordt vaak aangehaald als een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die de alliantie de uiteindelijke overwinning zouden hebben gebracht. Alan Turing speelde verder een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de computer. De Turing machine uit 1936 is een adequaat model van de computer: wat de computer ooit zal kunnen kan de Turing machine ook.

Ook is hij bekend om zijn reactie-diffusie vergelijkingen waarmee hij het ontstaan van spatiale patronen (zoals zebrastrepen of luipaardvlekken) kon verklaren. De techniek waarmee de computer foto's van bijvoorbeeld lederschildpadden of potvissen herkent en matcht, gebruikt pigmentatie vlekken en contouren als herkenningspunt.

Aan het concept 'programmeren' zal ook aandacht worden besteed in de tentoonstelling. Allereerst in de vorm van "programma's" voor de Lego Turing machine. Vervolgens zal een paneel van een switch board getoond worden dat het allereerste programmeren middels expliciete schakelingen illustreert.