Skip to main content

Masterclass Turing, Machines maken en Breken: 100 jaar Turing

16 apr 2012
16 apr 2012
Europe/Amsterdam
Locatie, plaats: 
Huygensgebouw: Heijendaalseweg 135 te Nijmegen

100 jaar TURING Machines Maken en Breken Masterclass, maandag 16 april 2012 Op 23 juni dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de informaticapionier en codekraker Alan Turing werd geboren.

Deze Engelse wetenschapper wordt algemeen gezien als de vader van de Informatica en van de Kunstmatige Intelligentie. Daarnaast speelde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een centrale rol bij het kraken van de Duitse Enigma-code, een prestatie die naar men zegt de duur van de deze oorlog met twee jaar heeft bekort. Wereldwijd zijn er talloze festiviteiten in het kader van het internationale Turingjaar, variƫrend van lezingen en symposia, via publicaties en tentoonstellingen, tot een film en een postzegel. Rond 23 juni, de geboortedatum van Alan Turing, zijn er in verschillende vieringen in King's College (Cambridge), Bletchley Park en Manchester. Op 15 en 16 juni is er een bijeenkomst in San Fransisco, de Turing Centenary Celebration, waarbij 32 winnaars van de Turing Award aanwezig zullen zijn (de "Nobelprijs voor de informatica").

In samenwerking met het Crypto Museum, organiseert de opleiding Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen op maandag 16 april een Masterclass voor 4, 5 en 6 VWO scholieren: Machines Maken en Breken: 100 jaar Turing: Tijdens deze masterclass zal een originele Enigma-machine te zien zijn, en zijn er voordrachten over het kraken van de Enigma tijdens de Tweede Wereldoorlog, over het baanbrekende werk van Turing op het terrein van de Informatica, over zijn veelbewogen leven, en over de grote invloed die zijn werk heeft tot op de dag van vandaag. Programma: 09.00u ontvangst centrale hal Huygensgebouw (Heijendaalseweg 135) 09.30u Enigma, Cryptografie tijdens de Tweede Wereldoorlog 10.45u Koffie/thee en fris 11.00u De moderne "Kraker" 11.30u "Can machines think?" 12.00u einde programma Deelname aan Masterclass is gratis!

Aanmelden kan via: www.ru.nl/studereninnijmegen/ (ga naar opleiding Informatica, Masterclass Turing). Bij voldoende belangstelling zal de Masterclass `s middags nogmaals worden verzorgd. Voor meer informatie verwijzen wij U naar de website. U kunt ook contact opnemen met m.jelissen@cs.ru.nl, tel. 024-3652084.